Swiss open 2010

Goran Jelesijević, član Badminton kluba Pančevo, radio je kao linijski sudija na jednom od najvećih badminton turnira na svetu, Wilson Swiss openu, koji je bio održan u Bazelu u periodu od 16. do 21. marta tekuće godine.

Njegove utiske i izveštaj s turnira možete pročitati u nastavku teksta.

Basel, Pančevo, mart 2010

Prijava i poziv na takmičenje

Kako sam intenzivno pratio dešavanja na međunarodnoj badminton sceni, primetio sam poziv preko facebooka za volontere na Wilson Swiss openu par meseci pre pocetka turnira. Kontaktirao sam organizatore, osobu zaduženu za rad linijskih sudija i poslao prijavu (iskreno, ne nadajući se da bih mogao da prođem). Svako ko prati međunarodni badminton zna da je Wilson Swiss open, uz All England, najveći i najbolje organizovan badminton turnir Super serije, te mi je i sama pomisao da bih mogao da radim na istom i budem uz same svetske zvezde, olimpijske i svetske prvake, predstavljala veliko uzbuđenje.

Desetak dana pre turnira mi je stiglo pozivno pismo od organizatora i opis aktivnosti koje bih radio, kao i kratak pregled uslova za rad i odmor linijskih sudija. Prihvatio sam i poslao im pismo u kojem se zahvaljujem za ukazano poverenje i potvrdu da ću se pojaviti u Baselu na zakazanom mestu, dan pre pocetka kvalifikacionih mečeva (pošto je tema ovog bloga Swiss open, preskočiću pisanije o divna 2 dana provedena u Baselu pre takmičenja).

Swiss open, nulti dan (ponedeljak)

U ponedeljak sam se našao sa osobom zaduženom za linijske sudije, Markom Šaerom, koji me je uputio u rad i funkcionisanje turnira i organizaciju linijskih sudija u toku turnira i izrazio zadovoljstvo što ću raditi od samog početka turnira jer je, kao debitantu, najbolje da probijem led mečevima kvalifikacija. Upoznao sam se s grupom od 15tak linijskih sudija koji su pristigli iz Nemačke, dobio sam nezvaničnog tutora, koji je radio kao linijski sudija na velikom broju turnira. Organizovanim prevozom smo transportovani do spavaonica i odmorili se za sutrašnji, naporan dan.

Swiss open, prvi dan, utorak (kvalifikacioni mečevi)

Svakog dana, posle dolaska u St. Jakobs arenu, posle doručka, imali smo brifing za linijske sudije. Brifing je bio koncipiran tako da se prvo linijskim sudijama obrate predstavnici glavnih sudija i sudija u stolici i ispričaju šta nas očekuje tog dana, ukažu na određene poteškoće koje bi mogle da nas očekuju u radu tog dana. Kasnije smo dobijali uputstva o formacijama, kretanju i eventualnim posebnim zaduženjima, bili podeljeni u timove. Šef timova je pravio raspored rada za taj dan.

Veoma bitno je, zaista, bilo to što sam radio od prvog dana i sudio mečeve kvalifikacija. Treba se naviknuti na uslove rada, svetlo, položaj na terenu, uspostavljanje kontakta očima sa sudijama u stolici u karakterističnim momentima u toku meča i slično.

Swiss open, sreda – nedelja

Svi dani do kraja turnira su proticali na isti način: doručak, brifing, mečevi, odlazak na spavanje. Što je turnir dalje odmicao, mečevi su postajali napetiji, neizvesniji i teži za suđenje, ali sam i ja bio sve koncentrisaniji na terenu i odluke su mi bile jasnije i oštrije. Sudio sam nekoliko izuzetno teških mečeva. Izdvojiću 1/4 finalni meč u muškoj konkurenciji, Lin Dan – Peter Gade, koji užasno precizno gađaju u samu liniju, te je jako teško suditi im.
Sudio sam, takođe, i dva finala, ženski singl i ženski dubl.

Utisci

Rad na Wilson badminton Swiss open turniru je bilo neverovatno veliko iskustvo za mene, i to ne samo iskustvo koje sam stekao na terenu. Imao sam dosta slobodnog vremena u toku radnog dana, kada nisam bio na terenu. Tada sam posmatrao treninge i zagrevanja najvećih svetskih badminton igrača i igračica, razgovarao sa tehničkim osobljem, sudijama u stolici i glavnim sudijama koji su bili na pauzama… upoznao sam se s organizacijom badminton saveza raznih zemalja, organizacijom turnira i trening kampova, treninzima, pa čak i povredama igrača.

Pozvan sam da ponovo radim i sledeće godine. Nadam se da će pozitivno mišljenje o mom radu pokrenuti i to da sledeće godine bude pozvano više ljudi iz Srbije.

Goran Jelesijević, Badminton klub Pančevo


One thought on “Swiss open 2010

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s