PRAVILA BADMINTONA

OSNOVNA PRAVILA BADMINTONA

(Pojednostavljena pravila igre, za one koji tek upoznaju badminton)

Žreb (bacanje novčića)

Dobitnik žreba može da bira da li želi da servira ili da prima servis, ili može da bira na kojoj od strana igrališta želi da počne igru. Gubitnik servisa bira između preostalih mogućnosti.

Osnovni cilj igre

Osnovni cilj igre je osvajanje poena. Osvajate poen – kada pošaljete lopticu preko mreže i ona padne na “zemlju” na suprotnoj strani igrališta, unutar granica određenih za igru, ili ako protivnik pošalje lopticu u mrežu ili izvan granica igrališta, odnosno ako ga loptica dotakne , ili ako je udari pre nego što pređe mrežu.

Serviranje

Servisna polja se razlikuju u igri pojedinaca i parova (vidi sliku). Loptica koja padne na liniju važi se kao da je pala u teren. Server i primatelj servisa stoje u dijagonalno suprotnim poljima (uvek u desnom polju na početku igre), ali se posle servisa igrači mogu kretati po čitavom terenu (sa svoje strane mreže). Server mora poštovati pravilo da se loptica udara ispod struka sa glavom reketa vidno usmerenom prema dole, a primatelj mora mirovati, dok se servis ne izvede. Ako igrač koji servira (server) ima paran broj poena, servis izvodi iz svog desnog servisnog polja, dok na neparan broj poena servis izvodi iz svog levog servisnog polja.

Bodovanje

Mečevi se igraju na dva osvojena seta. Svaki set počinje sa 0-0.

Ako strana koja je servirala osvoji poen on joj se boduje, te ponovo servira, ali iz drugog servisnog polja. Ako pogreši, rezultat se menja i servis prelazi na protivničkog igrača. U svim konkurencijama sa 21 poen se osvaja set. Međutim ako je rezultat 20-20, meč se nastavlja sve dok jedna strana ne dođe do 2 poena razlike, odnosno ako do 29-29 ni jedna strana to ne postigne, meč je dobija strana koja prvi stigne do 30.

I za kraj…

Igrači menjaju strane na kraju seta kao i u trećem setu kad prvi put jedna strana dodje do 11 poena.

Pauza od dva minuta je dozvoljena pre početka trećeg seta.

Detaljnija pravila možete pročitati ovde

Dimenzije terena ( kliknite na sliku za uvećanje )

Dimenzije terena

dimenzije-terenateren-za-singl-igru

dimenzije-terenateren-za-dubl-igru

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s