Balkansko Prvenstvo U19-Orestijada,Grčka.Srbija tri bronze.Dominacija Turskih i Bugarskih igrača.Prvo međunarodno suđenje za sudiju Kovačevića

Od 17.09. do 19.09. u Grčkom gradiću Orestijada, na kranjem istoku Grčke, održano je Balkansko Prvenstvo U19. Učešće je uzelo 6 zemalja , Turska, Bugarska, Rumunija, Grčka, Albanija i Srbija. Organizacija prvenstva je bila na dosta visokom nivou.

Dan 1 .

Prvi dan obeležilo je ekipno takmičenje. Igralo se u dve grupe. Grupa A Srbija, Bugarska i Grčka2. Grupa B Turska, Rumunija i Grčka 1 . Prvo kolo SRB-BUL  0:5, drugo kolo SRB-GRE2  4:1 . Tako se Srbija kvalifikovala za polufinale gde se sastala sa reprezentacijom Turske od koje je izgubila i tako zauzela treće mesto i bronzanu medalju. U finalu ekipnog takmičenja našli su se Turska i Bugarska. Turska je osvojila zlato…

Treba napomenuti da je Balkansko Prvenstvo otvorio po prvi put, lično Ministar sporta Grčke.

Ministar sporta Grčke

Dan 2.

Drugog dana su počela individualna takmičenja. Dan su obeležili izuzetno interesantni i napeti mečevi. Najvatrenije je bilo u susretima između reprezentativaca Bugarske i Turske.

U polufinale muškog singla ušli su Ivan Trakov BUL i Ramazan Oturk TUR. Napet meč, kojeg je obeležilo nesportsko ponašanje trenera i igrača Turske, žaljenje na sudijske odluke, provociranje… završen je pobedom Ramazana sa 2:0 . Drugi polufinalni meč MS između Emrea TUR i Cigirdakisa GRE prošao je pobedom Emrea sa 2:0 bez većih tenzija.

Trakov – BUL

Ženski singl, takođe pun napetosti i provociranja, u polufinalu dve turkinje jedna protiv sjajne rumunke Sonje Olariju dok je druga Yigit, inače 4 u evropi igrala protiv mlade nade Bugarske reprezentacije Viktorije  Stojeve. U finale prošle su Olariju i Yigit.

Yigit – TUR

U muškom dublu, našli su se Trakov-Rusev BUL i Emre i Agit TUR. Napet meč, na kome su se takođe dešavale provokacije od strane Turskog štaba. Meč je sudijo sudija Kovačević. Bugarski par odnosi pobedu i odlazi u finale gde se sastaje sa drugim Turskim parom Emre-Ramazan.

Trakov-Rusev  – BUL

U finale ženskog dubla, plasirale su se turkinje Kilić i Yigit i sestre Stoeve BUL.

U miks dublu u finale odlaze dva turska para.

Srpski predstavnici nisu imali sreće u pojedinačnim konkurencijama. Svi su nažalost ispali u prvom kolu osim Borka Petrovića koji je uspeo da pobedi rumunskog predstavnika i plasira se u četvrt finale gde je izgubio od grka Cigirdakisa.

U miks dublu, srpski par Pavlović-Simić uspeli su da pobede u prvom kolu i plasiraju se u polufinale gde su izgubili od turksog para i tako zauzeli treće mesto i osvojili bronzanu medalju.

Slično je bilo i sa muškim dublom Kaličanin-Petrović, pobedili su u četrvtfinalu grčki par i plasirali se u polufinale gde su izgubili od sjajnih bugara Ruseva i Trakova i tako osvojili treće mesto i bronzanu medalju. Ženski par Starčević-Došenović  nisu uspele da proću prvo kolo.

Reprezentacija Srbije

Dan 3.  Finala

Trećeg dana igrali su se samo finalni mečevi.

Muški dubl, zlato osvajaju Trakov i Rusev – BUL

Ženski singl, zlato osvajaju sestre Stojeve – BUL

Muški singl, zlato osvaja Emre Lale -TUR

Ženski singl, zlato osvaja Yigit – TUR

Miks dubl, zlato osvaja TUR.

Ramazan Oturk – TUR

Sve u svemu, celokupno prvenstvo obeležila je dominacija Turskih i Bugarskih igrača.

Sudiji Kovačeviću je ovo bilo prvo veće međunarodno suđenje na kojem je stekao veoma veliko iskustvo i znanje. Imao je priliku da radi se sudijskim timom koji je veoma ozbiljan, među kojima je bilo dvojica sudija koj isu akreditovani od strane Evropske Badminton Federacije. Takođe skoro sve sudije su imale priliku i da sude na Olimpijskim Igrama u Atini 2004 godine. Sledeće što ga čeka jeste Bulgarian Internesional u Sofiji početkom oktobra.

Sudija Kovačević

Sve slike sa Balkanskog Prvenstva možete pogledati OVDE

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s